Naslovnica Politika Thaci od Kurtija tražio “prijedlog novog mandatara”

Thaci od Kurtija tražio “prijedlog novog mandatara”

178
Hashim Thaci

Priština — Predsjednik Kosova Hashim Thaci obratio se pismom vršiocu dužnosti premijera Kosova i lideru Pokreta Samoopredjeljenje Albinu Kurtiju od kojeg je zatražio “prijedlog za novog kandidata za mandatara”, prenosi agencija Anadolija.

U pismu koje su prenijeli kosovski mediji, Thaci je obavijestio Kurtija da će preduzeti potrebne korake prema Ustavu Kosova da formira novu vladu, istovremeno naglasivši Samoopredjeljenje kao prvi subjekt na parlamentarnim izborima od 6. oktobra 2019 . godine ima pravo da predloži drugog kandidata za premijera.

Istovremeno, Thaci je nastavio konsultacije sa liderima parlamentarnih političkih partija kako bi sa njima diskutovao o trenutnim političkim događajima, ali i o događajima na polju zdravstva i sigurnosti na Kosovu.

Thaci je rekao da se Kosovo nalazi u situaciji koja je s jedne strane okarakterisana povećanim rizikom od pandemije Covida-19, a s druge strane izglasavanjem nepovjerenja Kurtijevoj vladi.

“U ovakvim okolnostima je veoma bitno da se konsultujemo i da postupamo odgovorno pred građanima”, rekao je Thaci, saopćeno je iz Predsjedništva Kosova.

(StarMo)