Naslovnica Politika Teške riječi: HNS BiH optužio Izetbegovića za “trovanje Bošnjaka”

Teške riječi: HNS BiH optužio Izetbegovića za “trovanje Bošnjaka”

107
foto arhiva

Mostar — Povodom izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na tribinama u Njemačkoj oglasio se i Hrvatski narodni sabor BiH.

Ukoliko su ove poruke pokušaj jačanja nekakve pregovaračke pozicije – ističemo da ucjene nisu nešto što zajedništvo hrvatskog naroda može zastrašiti. Ukoliko je ovo predizborni mitomanski skup – samo nastavite lažima obmanjivati vlastiti narod. Gospodine Izetbegoviću, negiranje nečijeg identiteta je kulturocid. Ovakve poruke u jednom višenacionalnom društvu produbljuju podjele i ovo društvo vode u dodatnu nestabilnost – stoji u reakciji HNS BiH.

Dalje se dodaje kako je lider SDA, “uz elementarno nepoznavanje povijesti i mitomanske poruke, ratnohušačko isticanje planova o kojima priča kao o nečemu sasvim normalnom, negiranja ratnih zločina i pokolja nastavio promovirati našu Bosnu i Hercegovinu u svijetu kao ‘amanet i babovinu’. Kao SDA-ov begovat gdje će, ni manje ni više, on nekome nešto dati. To je valjda ta državna suverenost i dominacija kako ju promišlja unitaristička bošnjačka politika – navodi se u saopćenju HNS BiH.

Ujedno HNS poziva Izetbegovića da “preuzme odgovornost i prestane trovati svoj vlastiti narod”.

(StarMo)