Naslovnica Mostar Teška situacija kod Blagaja, vatra prilazi Malom Polju

Teška situacija kod Blagaja, vatra prilazi Malom Polju

823

Mostar — Požar većih razmjera večeras bjesni kod Malog Polja na širem području Blagaja, potvrdili su za portal StarMo mještani i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Jugoistok.

Nakon što se vatra bila približila na nekih 150 metara od kuća, intervencijom članova DVD Jugoistok, pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Mostar, te mještana, kuće su odbranjene, te se špožar oko 22 sata nalazio na nekih 200 metara od kuća.

“Apelujemo na sve naše sugrađane, koji raspolažu bilo kakvim materijalno-tehničkim sredstvima za gašenje požara, da nam se odmah priključe”, izjavio je za StarMo član DVD Jugoistok, Amir Šelo.

Prema informacijama s terena, požar sa područja sela Rotimlja, u opštini Stolac, koji već danima bjesni na graničnom području između stolačke i mostarske opštine, proširio se tokom dana ka Blagaju, prešavši brdo Hum i vrelo Bunice, nakon čega je vatrena linija krenula ka Malom Polju.

Gasiocima borbu s vatrom otežava krševiti, nepristupačni teren, koji je uz to i miniran, a gašenje komplikuje i činjenica da je pala noć, te je potpuno smanjena vidljivost.

Pred vatrogascima i mještanima je teška noć, a – kako se saznaje – oko 22 sata je počeo puhati južni vjetar, što je olakšalo gasiocima, jer je okrenuo požar u pravcu Mišje gomile.

(StarMo)