Naslovnica Život Terzić: Prijavili se autori iz cijelog regiona

Terzić: Prijavili se autori iz cijelog regiona

316
Dario Terzić

Mostar — U organizaciji Centra za kulturu (CK) Mostar, a u sklopu manifestacije “Mostarsko ljeto 2020” , večeras u 20:30 sati, bit će upriličena izložba fotografija pod nazivom „U vodi svijet“.

Riječ je o izložbi kojoj je prethodio konkurs koji je objavio CK s ciljem razvijanja svijesti o važnosti vode, posebno one pitke, o pravilnom odnosu prema vodi, te razvijanje ekološke svijesti i pravilnog odnosa prema čuvanju i zaštiti vode.

Voditelj kulturnih sadržaja u CK Dario Terzić, rekao je da je izložba rezultat nagradnog konkursa koja je trajao dva mjeseca.

“Izložba je trebala biti u martu, međutim, korona nam je pokvarila planove. Na konkurs se prijavilo 96 autora i stiglo je 260 fotografija. Žiriju od pet članova je bilo jako teško odabrati 40 fotografija koje će biti predstavljene večeras. Tražila se neka poruka, ne poruka u boci, nego poruka u vodi. Voda je vrlo bitna za sve nas za planetu zemlju. Mi smo namjeravali ovu postavku predstaviti na Svjetski dan vode krajem marta, ali evo to će se dogoditi tek večeras. Tako da je tim fotografijama ideja vodilja voda i svijet u kojem živimo”, rekao je Terzić u izjavi za Radio gradska mreža (RGM), prenosi Mostarski.ba.

Prema njegovim riječima stigle su fotografije iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

“Ima jako zanimljivih fotografija, amatera većinom, ali čak i onih koji su profesionalci, jer mi u samom konkursu nismo naveli da ne može učestvovati profesionalac. Mada te nagrade recimo od 200 KM nisu za velike profesionalce. 200, 150 i 100 KM je nagradni fond za prve tri nagrade. Na izložbu su se prijavili ljudi iz cijelog regiona, mi smo gledali fotografije, nismo gledali imena i prezimena. To je bio jedan konkurs sa općom porukom voda i svijet”, kazao je Terzić.

(StarMo)