Naslovnica Život “Terminator” osuđen na 30 godina zatvora

“Terminator” osuđen na 30 godina zatvora

500

Haag — Međunarodni krivični sud (MKS) danas je osudio bivšeg kongoanskog ratnog vođu Bosca Ntaganda na 30 godina zatvora za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, što je najteža kazna izrečena u tom sudu sa sjedištem u Hagu.

Navodeći da je odgovoran za brojne zločine među kojima seksualno ropstvo i progon, sudija Robert Fremr je izjavio da je Ntanganda kažnjen na zatvorsku kaznu od 30 godina, prenosi Beta.

Međunarodni krivični sud u julu je Ntangandu, nekadašnjeg vođu pobunjenika u DR Kongu, proglasio krivim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Ntaganda, poznat pod nadimkom Terminator, osuđen je po 18 tačaka koje uključuju ubistva, silovanja i trgovinu ljudima tokom krvavog međuetničkog sukoba u prirodnim resursima bogatom regionu Ituri 2002-2003. On je od početka suđenja tvrdio da nije kriv.

Optužnica protiv Ntagande je podignuta 2006. i on je postao simbol nekažnjivosti u Africi, pošto je čak bio i general u kongoanskoj vojsci prije nego što se 2013. predao jer je izgubio podršku.

(StarMo)