Naslovnica Politika “Tempirana bomba”: Predsjednik Panevropske unije brani BiH

“Tempirana bomba”: Predsjednik Panevropske unije brani BiH

617

Pariz — Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne Panevropske unije, najodlučnije se usprotivio stigmatizaciji Bosne i Hercegovine nakon što je francuski predsjednik Macron nazvao BiH ‘tempiranom bombom’, zemljom koja se suočava s problemom povratka džihadista, saopćila je Panevropska unija.

“Trpeći posljedice, još uvijek prisutne iz svoje prošlosti, Bosna i Hercegovina je pokazala želju da se suoči hrabro i odlučno s terorizmom koji prijeti cijeloj Evropi. Zbog toga, uime Panevropske unije i u moje ime, najodlučnije se suprotstavljam stigmatizaciji Bosne i Hercegovine čije pretrpljene muke, kao i primjerni uspjesi u borbi protiv terorizma, zaslužuju našu zahvalnost i ohrabrenje”, naveo je Terrenoire povodom intervjua u magazinu “The Economist” u kojem francuski predsjednik karakteriše Bosnu i Hercegovinu kao “tempiranu bomba koja otkucava… i koja se suočava s problemom povratka džihadista”.

“Nakon konflikata u bivšoj Jugoslaviji, Panevropska unija, najstarija proevropska organizacija, konstantno se angažira u cilju pristupa svih zemalja jugoistočne Evrope Evropskoj uniji. U konstitutivnoj raznolikosti Evrope, svaka država ima vlastitu historiju i specifičnosti. Upravo na osnovu te raznolikosti se i konstituisala Evropska unija. Uspješno prevazilazeći nacionalne, kulturološke i vjerske barijere, svi narodi jugoistočne Evrope žele živjeti zajedno i okupiti se unutar Evropske unije da ojačaju mir i doprinesu ekonomskom i socijalnom razvoju”, izjavio je također predsjednik Panevropske unije, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

(StarMo)