Naslovnica IZBORI 2022. Tema izbori: Orban uputio poruku građanima RS-a

Tema izbori: Orban uputio poruku građanima RS-a

127
Orban i Dodik

Sarajevo/Budimpešta — Viktor Orban, premijer Mađarske, obratio se putem video poruke poručivši da su pred građanima u RS-u važni izbori, te je naveo da je oduvijek podržavao Milorad Dodika, koji je kandidat za predsjednika Republike Srpske.

Orban je rekao da je Dodik dobar prijatelj Mađarske i mađarskog naroda, i dodao da je ponosan na njihovo lično prijateljstvo.

„Mađarska i Srbija su susjedi, ali Mađarska i Republiku Srpsku smatra svojim počasnim susjedom. Zato je ono što se kod vas dešava i za nas veoma bitno. Ima uticaja na Mađarsku i na cijeli region, ali naravno utiče i na vaše živote, dakle na živote naših prijatelja“, izjavio je Orban, prenosi Patria.

Govoreći o Dodiku, Orban je rekao da je on spreman očuvati mir i naglasio da je otvoren za dijalog.

„Predstoje vam važni izbori. Dobro poznajem vašeg predsjednika, gospodina Dodika, koji je dobar prijatelj Mađarske i mađarskog naroda, a i ja sam ponosan na naše lično prijateljstvo. U njemu sam upoznao čovjeka koji je spreman očuvati mir, koji je otvoren za dijalog, koji se zalaže za poštivanje Dejtonskog sporazuma, i koji uvijek i u svim prilikama čuva interese srpskog naroda. Oduvijek sam ga podržavao, zato želim i ubuduće sarađivati sa njim. Nadam se da ću i nakon izbora imati priliku za to. Bog blagoslovio sve Srbe na cijelom prostoru Balkana“, poručio je Orban.

(StarMo)