Naslovnica Život Teleskop James Webb poslao prvu sliku dubokog svemira: Zapanjujuća je!

Teleskop James Webb poslao prvu sliku dubokog svemira: Zapanjujuća je!

115

Washington — Objavljena je prva slika u boji s novog svemirskog teleskopa James Webb i zaista je zapanjujuća.

Naučnici su objavili da je to “najdublji, najdetaljniji infracrveni prikaz svemira do sada, koji sadrži svjetlost iz galaksija kojoj je trebalo mnogo milijardi godina da stigne do nas”, piše BBC.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden održao je konferenciju za medije nakon što je od službenika NASA-e primio prve fotografije u boji najmoćnijeg teleskopa James Webb. Prva fotografija, kako je kazao Biden, “prikazuje zapanjujuću snimku dubokog svemira koja seže unazad više od 13 milijardi godina”.

– Ovo je najdublji pogled u svemir ikad snimljen – rekao je Biden.

Ostatak preliminarnih snimaka sa teleskopa James Webb NASA bi trebala objaviti na svjetskoj prezentaciji u utorak.


Fotografija prikazuje SMACS 0723, galaktičko jato koje je zapravo prikaz dubokog svemira iz Zemljine perspektive, što omogućuje da se vidi nešto što seže još od najranije svjetlosti svemira. Neke od ovih dalekih galaksija i zvjezdanih jata nikad prije nisu viđene.

Samo galaktičko jato zapravo se i ne nalazi tako daleko – “samo” oko 4.6 milijardi svjetlosnih godina u daljini, piše BBC. Ali velika masa ovog jata savijala je i povećavala svjetlost objekata koji se nalaze mnogo, mnogo dalje.

Joe Biden, koji je predstavio snimak na događaju u Bijeloj kući, nazvao je trenutak “historijskim” i rekao da pruža “novi prozor u postanak našeg svemira”.

– Ovo je zapanjujuće. Ovo je historijski trenutak za nauku i tehnologiju, za Ameriku i cijelo čovječanstvo. Imamo mogućnost vidjeti nešto što niko prije nije vidio. Možemo otići na mjesta na koja niko prije nije otišao – rekao je Biden.

(StarMo)