Naslovnica BiH Telefonski zasjeda VSTV – Razmatraju se “urgentna pitanja”

Telefonski zasjeda VSTV – Razmatraju se “urgentna pitanja”

216
Milan Tegeltija

Sarajevo — Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija potvrdio je da je za danas predviđena telefonska sjednica VSTV-a.

Na sjednici će, kaže Tegeltija, “biti razmatrana urgentna pitanja značajna za pravosudne institucije i građane u Bosne i Hercegovine, među kojima je pitanje rokova u različitim postupcima pred pravosudnim organima”.

Jedno od tih pitanja je usvajanje inicijative za donošenje uredbe sa zakonskom snagom kojom će biti riješeno pitanje rokova u različitim postupcima pred pravosudnim organima, počevši od rokova za podnošenje tužbi i drugih prijedloga do rokova za ulaganje redovnih i vanrednih pravnih sredstava – rekao je Tegeltija.

Tegeltija je naveo da VSTV proteklih nekoliko dana radi na izradi ove inicijative i, kako je istakao, vjerovatno će je usvojiti sutra i dostaviti nadležnim ministarstvima pravde.

– Riječ je o urgentnoj stvari koja se mora hitno rješavati da građani zbog vanrednog stanja ne bi izgubili određena prava koja im pripadaju, a zbog objektivne nemogućnosti poštovanja važećih rokova. Osnovna ideja je da prestaju da teku svi rokovi za vrijeme ove vanredne situacije – precizirao je Tegeltija.

(StarMo)