Naslovnica Život Tek što je primirje potpisano…

Tek što je primirje potpisano…

188

Erevan/Baku — Armenija i Azerbajdžan već se međusobno optužuju za kršenje humanitarnog primirja u regiji Nagorno Karabaha koje je tek stupilo na snagu u ponedjeljak ujutro.

Dvije bivše sovjetske republike sukobljavaju se oko Nagorno Karabaha, sporne regije na južnom Kavkazu koju decenijama kontroliraju vojnici kršćanske Armenije, ali je Ujedinjene nacije smatraju dijelom većinski muslimanskog Azerbajdžana.

Azerbajdžansko ministarstvo odbrane u Bakuu saopćilo je u ponedjeljak da je otvorena vatra na njegove vojnike u selu Safiyan, prenose hrvatski mediji.

Vlasti u Nagorno Karabahu odbacile su te optužbe, a armensko ministarstvo odbrane u Erevanu optužilo je Baku za ciljane dezinformacije.

Azerbajdžanske oružane snage nastavile su aretiljerijsku vatru 45 minuta nakon stupanja primirja na snagu, rekla je glasnogovornica ministarstva u Erevanu.

Najnoviji pokušaj primirja dogovoren je uz pomoć Sjedinjenih Država. Stupio je na snagu u ponedjeljak u 8 sati po lokalnom vremenu (5 sati po srednjeevropskom).

Azerbajdžan je izgubio kontrolu nad tim planinskim područjem sa oko 145.000 stanovnika u ratu nakon raspada Sovjetskog Saveza prije tridesetak godina. Krhko primirje trajalo je od 1994.

Kulturne, vjerske i historijske veze Azerbajdžan ima s Turskom, a Armenija s Rusijom.

Dva prekida vatre dogovorena uz posredovanje Rusije već su propala, umanjivši šanse za prekid sukoba koji su izbili 27. septembra.

Svjetske sile žele spriječiti rat većih razmjera koji bi uvukao Tursku i Rusiju.

Najmanje 30.000 ljudi poginulo je u ratu za Nagorno Karabah od 1991. do 1994.

(StarMo)