Naslovnica Region Tek dolaze najvažnija i najteža pitanja

Tek dolaze najvažnija i najteža pitanja

243

Bruxelles — Na bilateralnom sastanku u Briselu premijer Kosova Abdullah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdali su zajedničku izjavu kojom potvrđuju da im je integracija u EU i nastavak dijaloga između Prištine i Beograda visoki prioritet.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu poslije dijaloga s Kosovom pod okriljem EU da su “suštinski usaglasili” pitanja nestalih i interno raseljenih osoba i ekonomska pitanja i da su otvorili “dvije nove teme”, od kojih je jedna – Zajednica srpskih opština.

“Danas su otvorene dvije nove teme: pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO), i tema imovine i finansijskih zahtjeva koje ističemo jedni prema drugima”, rekao je Vučić novinarima poslije pregovora s kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

Šefovi ekspertskih pregovračkih timova Srbije i Kosova, Marko Đurić i Skender Hiseni, nastavit će razgovore o ZSO 17. septembra, a sljedeći sastanak na najvišem nivou planiran je za 28. septembar u Briselu, kazao je Vučić.

“Dolaze najvažnija i najteža pitanja na dnevni red, o mnogim pitanjima imamo suprotne stavove, biće komplikovano i teško”, naveo je predsjednik Srbije, prenosi federalna.ba.

On je rekao da će odmah po formiranju nove Vlade Srbije svi koji su učestvovali u pregovorima s Kosovom informisati Skupštinu Srbije o tom procesu.

“Takav je razvoj događaja da želimo da iznesemo pred Skupštinu šta radimo (u pregovorima s Kosovom), šta je dobro, a čemu se ne radujemo”, kazao je Vučić.

Kako je saopšteno na stranici Vlade Kosova, povodom nastavka dijaloga olakšanog uz posredovanje EU između Prištine i Beograda, premijer Hoti i predsjednik Vučić “potvrdili su visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu, da daju visok prioritet integracijama u EU i nastavku rada na dijalogu Priština-Beograd koji vodi EU, što je ključni element na njihovom putu ka EU”.

Takođe, dva lidera su se obavezala da će udvostručiti napore na obezbjeđivanju daljeg usaglašavanja s EU u skladu sa svojim obavezama.

“S tim u vezi, posljednji dogovoreni dokumenti u Washingtonu, nadovezujući se na prethodne obaveze u vezi s dijalogom koje su preuzele obje strane, mogu dati koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa”, piše u zajedničkoj izjavi.

Kosovska delegacija predvođena premijerom Avdullahom Hotijem i srbijanska delegacija predvođena predsjednikom Aleksandrom Vučićem potpisali su 4. septembra u Bijeloj kući u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trumpa sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

(StarMo)