Naslovnica Izdvojeno Tegeltija: Podnosim ostavku

Tegeltija: Podnosim ostavku

179
Milan Tegeltija; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo/Banja Luka — Milan Tegeltija najavio je da će slijedeće sedmice podnijeti ostavku na funkciju predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, nakon što se našao u središtu afere sa snimkom na kojem navodno razgovara sa bivšom članicom VSTV Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

Obrazlažući razloge za ostavku, Tegeltija je, na konferenciji za novinare u Banjoj Luci u četvrtak, negirao vezu sa bilo kakvim koruptivnim radnjama, te optužio krugove bliske Stranci demokratske akcije (SDA) BiH za pritiske i prijetnje.

“Sve kako bi se mojom eliminacijom sa mjesta predsjednika VSTV stvorili uslovi za kontrolu pravosudnog sistema po dubini, a posebno Tužilaštva BiH”, izjavio je Tegeltija, navodeći da će ostavku podnijeti iduće sedmice na sjednici VSTV BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rekao je da ostavku podnosi u uslovima evidentno bezbjednosno opasne situacija po njega, te napada na njegovu suprugu i prijetnji njegovoj porodici. Naveo je da je izložen obavještajnim aktivnostima, koje vode njegovoj eliminaciji, te rekao da nema više nikakvo povjerenje u instituciju VSTV BiH.

“Smatram da je većinski dio VSTV podlegao političkim agendama Stranke demokratske akcije”, rekao je.

On je pozvao još neke od članova VSTV da podnesu ostavke, a kao osnovni razlog za to naveo je to što su “bili osnovni i glavni nosioci aktivnosti, koji su provodili procedure imenovanja sudija i tužilaca u Federaciji BiH, koja su bila sporna u javnosti”.

Audio snimak Tegeltijinog razgovora sa Buhom objavio je portal Istraga.ba, 26. novembra, nakon čega je VSTV BiH 3. decembra, na vanrednoj sjednici u Sarajevu, zatražilo ostavku Milana Tegeltije. On je na sjednici negirao izvještaje medija i naglasio da je taj snimak nezakonit, neautentičan i iskonstruisan. Tegeltijinu ostavku su tražile i međunarodne institucije.

Evropska komisija je navela kako ostavku traži ‘kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te pomoglo da se vrati povjerenje javnosti’. Prethodno je, u junu, Evropska komisija najavila da će uskratiti novac bh. pravosuđu, uslovljavajući VSTV da se ozbiljno posveti i istraži navode o koruptivnim radnjama u sudstvu.

Iz Američke ambasade ranije su izrazili razočarenje što je Tegeltija i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji, čime se podriva uloga VSTV-a u osiguravanju neovisnog, nepristrasnog i učinkovitog pravosuđa.

“Svi nosioci pravosudnih funkcija, članovi VSTV-a, te VSTV kao institucija, moraju se pridržavati najviših standarda i moraju poduzeti sve neophodne korake kako bi povratili povjerenje građana BiH”, odgovoreno je za RSE.

Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH je već dva puta nakon nove afere u kojoj se Tegeltija našao pozvao predsjednika VSTV-a da podnese ostavku.

Kako su objasnili, to bi bio značajan korak ka obnovi integriteta i reputacije same institucije. Istaknuto je da je to pitanje naglašeno i u posljednjem komunikeu Vijeća za provedbu mira.

Uoči ostavke na sastanku sa Dodikom

Milan Tegeltija se 8. decembra, kako je rekao, kao “kadar Republike Srpske”, sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednicom Republike Srpske (RS) Željkom Cvijanović.

Naglasio je da zbog “obavještajnih aktivnosti” koje mogu “dovesti do njegove likvidacije”, nema uslove koji “obezbjeđuju bilo kojem profesionalcu da časno obavlja svoj posao”.

Podršku je dobio i od Cvijanović i od Dodika, koji je ustvrdio kako je “ugrožavanje života predsjednika VSTV-a doseglo nivo u kojem RS ne može garantovati bezbjednost da bi on obavljao svoj posao”.

(StarMo)