Naslovnica BiH Tegeltija: “Neprimjereni pritisci” SDA…

Tegeltija: “Neprimjereni pritisci” SDA…

454
Milan Tegeltija

Sarajevo — Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Milan Tegeltija je kazao da se na pravosudni sistem “vrše opasni i potpuno neprimjereni pritisci”.

Nakon odluka Suda BiH o puštanju na slobodu Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića oglasio se i Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Tegeltija je kazao da se na pravosudni sistem vrše opasni i potpuno neprimjereni pritisci.

– Povodom izjava i saopštenja koje proteklih nekoliko dana dolaze od visokih političkih predstavnika Stanke demokratske akcije te same političke stranke SDA, a koje se odnose na rad Tužilaštva BIH u predmetu vezanom za nabavku respiratora, bez namjere da na bilo koji način prejudiciram ishod istrage i krivičnog postupka, poštujući presumpciju nevinosti koja se odnosi na svakog građanina BiH bez obzira kakvu funkciju obavljao, moram da istaknem da svjedočimo flagrantnom, teškom i opasnom političkom pritisku na pravosudni sistem, a posebno na rad Tužilaštva BiH, kako na rad glavnog tužioca tog tužilaštva, tako i na rad postupajućih tužilaca u pojedinačnom tužilačkom predmetu – kazao je Tegeltija.

Smatra da se radi o “očiglednom pokušaju političke opstrukcije krivične istrage i prejudiciranja njenog ishoda, te pokušaja da se pod političkim pritiskom izdejstvuju odgovarajuće odluke pravosudnih institucija”.

(StarMo)