Naslovnica BiH Tegeltija i Krivokapić: Unapređenje infrastrukture…

Tegeltija i Krivokapić: Unapređenje infrastrukture…

271
Krivokapić i Tegeltija

Sarajevo — Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem o unapređenju ekonomskih odnosa, putu ka Evropskoj uniji i pandemiji koronavirusa.

Sagovornici su saglasni da je prioritet između dvije zemlje unapređenje infrastrukture i na tom fonu izgradnja puta od Foče do Šćepan Polja, a kao drugi prioritet istaknuto je olakšavanje i ubrzanje prelaska državnih granica.

Krivokapić i Tegeltija kažu da će se pokušati uskoro riješiti i pitanje graničnog prijelaza na Zubcima na način da obje granične policije koriste bh. prijelaz i rade zajednički barem tokom turističke sezone kako bi se ubrzao prelazak granice.

– Najveći prioritet mora biti ekonomska saradnja. Moramo ove prostore učiniti drugačijim, boljim, kvalitetnijim za živo,t što se može samo jačanjem ekonomije i uklanjanjem prepreka. Crna Gora s BiH nema spornih pitanja i čim toga nema onda su vam sva vrata otvorena – kazao je Krivokapić.

Tegeltija se osvrnuo na vanjskotrgovinsku razmjenu dvije zemlje koja je tri godine bila oko 450 miliona KM, ali je tokom pandemije smanjena za 25 posto, a jedan od najvećih razloga zašto vanjskotrgovinska razmjena nije na većem nivou je upravo pitanje infrastrukture.

– Povezivanje Sarajeva i Podgorice vrlo je važno, a prva faza u tome je rekonstrukcija puta Foča-Šćepan Polje. Taj projekat je stavljen u prioritete za BiH. Nadamo se da ćemo ove godine potpisati ugovor za izgradnju puta, koji bi trebao biti završen u naredni dvije ili tri godine – istaknuo je Tegeltija.

(StarMo)