Naslovnica BiH Tegeltija: Došlo do promjene stava oko “Malog Šengena”

Tegeltija: Došlo do promjene stava oko “Malog Šengena”

216
Zoran Tegeltija

Sarajevo — Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je u ponedeljak prilikom posjete opštini Vukosavlje, u sjevernom dijelu BiH, da bi prije kraja ove godine, odnosno prije početka samita u Sofiji, koji je planiran za kraj novembra, BiH mogla potvrditi svoje prisustvo u inicijativi “Mali Šengen”.

Tegeltija je rekao kako je ovo pitanje pitanje vanjske politike BiH, koju vodi Predsjedništvo BiH.

“Kao što znate srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je na prethodnoj sjednici Predsjedništva, da Predsjedništvo donese odluku o pristupanju BiH tom regionalnom programu, a druga dva člana nisu bila spremna da to izglasaju, ali su tražili da Vijeće ministara pripremi viđenje šta je dobro za BiH kod tog pristupanja”, istakao je Tegeltija.

Tegeltija smatra da je došlo do promjene stava u BiH oko “Malog Šengena” što omogućava da BiH do 10. novembra, kada je zakazan Samit lidera zemalja Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, potvrdi svoje prisustvo u ovoj regionalnoj saradnji.

“‘Mali Šengen’ će regulisati kretanje ljudi, robe, kapitala, usluga između pojedinih zemalja, a sve što bude potrebno bit će regulisano kroz međusobne sporazume. To neće biti nikakvi zakoni koje ćemo mi morati donositi, već će se to riješiti odnosima između svih zemalja koje pristupe Šengenu”, rekao je Tegeltija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Mali Šengen” predstavlja inicijativu zemalja Zapadnog Balkana, koja podrazumijeva punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, što je jedna od osnovnih vrijednosti EU.

O ovoj inicijativo bilo je riječi i na video samitu lidera zapadnobalkanske šestorke održanom 29. jula, na kojoj su učestvovali Srbija, BiH, Albanija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Crna Gora.

(StarMo)