Naslovnica BiH Tegeltija će u četvrtak o ostavci…

Tegeltija će u četvrtak o ostavci…

188
Milan Tegeltija

Sarajevo — Predsjednik Visokog sudskog tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija rekao je da će, “najvjerovatnije, u četvrtak, 10. decembra”, na konferenciji za novinare objaviti i obrazložiti odluku u vezi sa zahtjevima da podnese ostavku na funkciju predsjedavajućeg Vijeća.

Tegeltija nije želio da komentariše atmosferu koja ovih dana u BiH obiluje brojnim reagovanjima domaćih i međunarodnih zvaničnika, ali i javnosti u vezi sa aktuelnom situaciom u VSTV-u i pravosuđu BiH, uopšte.

Odbio je da govori i o određenim medijskim napisima da je na pojedine članove VSTV-a vršen “pritisak sa strane” da glasaju protiv predsjedavajućeg ove pravosudne institucije.

Tegeltija je u petak na svom “Twiter” nalogu napisao da će sljedeće sedmice u Banjaluci biti održana konferencija za novinare na kojoj će javnosti saopštiti svoje odluke i njihove razloge.

Na posljednjoj sjednici VSTV-a donesena su tri zaključka, od kojih se jednim predsjednik VSTV-a poziva da razmotri mogućnost podnošenja ostavke s obzirom na to da je “usljed svih okolnosti narušeno partnerstvo između Savjeta i njegovih strateških međunarodnih partnera, što znatno otežava rad VSTV-a i započetih projekata”.

Tegeltija je nakon sjednice rekao novinarima da je i sam podržao taj zaključak.

 

(StarMo)