Naslovnica Život “Taoci smo jedne zemlje”

“Taoci smo jedne zemlje”

105

Bruxelles — Ministri vanjskih poslova EU-a pokušali su u ponedjeljak pritisnuti Mađarsku da ukine svoj veto na predloženi naftni embargo Rusiji, dok Litva smatra da je blok “talac jedne države članice”.

Embargo koji je Evropska komisija predložila početkom maja bila bi najstroža sankcija do sada od početka invazije Moskve na Ukrajinu 24. februara i uključuje izdvajanje evropskih država koje su najviše zavisne o ruskoj nafti.

Međutim, Mađarska, najbliži saveznik Moskve u EU-u, želi stotine miliona eura od EU-a kako bi ublažila cijenu odustajanja od ruske nafte. S druge strane, svih 27 država članica EU-a treba odobriti nastavak provedbe embarga. “Jedna država članica drži cijelu Uniju kao taoca. Moramo se složiti, ne možemo biti taoci”, rekao je ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergis, prenosi Index.hr.

Nekoliko ministara je direktno prozvalo Mađarsku po imenu, dok je Rumunija rekla da je na bloku da promijeni stav Budimpešte. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto prošle srijede je napisao na Facebooku da se rješenje ne nazire.

Kazao je kako su vladi premijera Viktora Orbana potrebne “stotine miliona dolara” za mađarske rafinerije, povećanje kapaciteta naftovoda u Hrvatskoj i kompenzaciju za mađarsku ekonomiju.

Ipak, ministri EU-a, od Austrije do Estonije, smatraju da će i dalje postojati naftni embargo, čak i ako bi se trebalo dulje čekati na postizanje dogovora.

“Ovaj paket sankcija bit će usvojen i nafta će biti uključena”, rekla je estonska visoka diplomatkinja Eva-Maria Liimets. To je stav koji su ponovili i drugi, uključujući Luksemburg i Rumuniju, a prijedlog Komisije je podržala i Španija. Embargo na naftu, koji su već nametnule SAD i Velika Britanija te koji bi uslijedio nakon pet krugova ranijih sankcija EU-a, smatra se najboljim načinom da se smanji ruski prihod za svoj rat u Ukrajini.

Komesar EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell prošle sedmice je nagovijestio da bi na sastanku u ponedjeljak trebalo doći do rješenja situacije.

Neki diplomati sada ističu sastanak na vrhu od 30. do 31. maja kao trenutak za dogovor o postepenoj zabrani ruske nafte, vjerojatno tokom šest mjeseci, uz duži prelazni period za Mađarsku, Slovačku i Češku.

(StarMo)