Naslovnica Sport “Takva legenda se ne može ponoviti”

“Takva legenda se ne može ponoviti”

82

Sarajevo — U Narodnom pozorištu u Sarajevu upriličena je komemoracija za Ivicu Osima, fudbalske i trenerske veličine koji je stekao svjetsku slavu, a ostao uvijek Sarajlija.

Pokazao je to 23. maja 1992. godine kada je podnio ostavku na mjesto selektora reprezentacije SFRJ-a zbog agresije na BiH i njegovo Sarajevo, piše u subotu Novinska agencija Patria.

Posljednji pozdrav danas su Osimu uputili članovi porodice i brojni prijatelji iz cijelog svijeta. U NP došli su Safet Sušić, Mehmed Baždarević, Faruk Hadžibegić, Zvonimir Boban, Vico Zeljković, Husref Musemić, Hasan Tanović, Valentin Inzko, Željko Komšić, Bakir Izetbegović, Dino Merlin, Ivica Šarić, Benjamina Karić, Predrag Pašić, Nikola Nikić, fudbaleri FK Željezničar, delegacija iz Japana čiju je selekciju Osim godinama vodio, delegacija iz Hrvatske, Srbije, Austrije i mnogi drugi pripadnici sportskog, javnog i društvenog života.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je da se opraštamo od velikana koji je bio simbol našeg grada i države.

“Razvijao je i nosio najbolje vrijednosti naše države. Bio je najbolji Sarajlija, volio je svoje Sarajevo najviše. Sve dobre ljude je grlio, ali svoje Sarajevo najsrdačnije. Hrabro i časno je podnio ostavku u Beoradu jer se na pravdi Boga napada Sarajevo, njegov grad. Taj čin treba ući u udžbenike da naša djeca u ovom prkosnom gradu nauče kako se izrasta u velike ljude”, kazala je Karić podsjećajući da je bio dobitnik brojnih nagrada.

Baždarević je u emotivnom govoru kazao da mu je vrlo teško.

“Volio je život, druženje, akšamluk. Na kraju života mi je govorio da smo mogli još više dati našem Želji, našem gradu, našoj djeci. Još jednom veliko hvala u ime svih nas što ste došli da ga zajedno ispratimo na vječni odlazak, da mu se naklonimo i pokažemo poštovanje. Šef bi bio ponosan na sve nas, hvala ti za sve počivaj u miru”, kazao je Baždarević.

Faruk Hadžibegić bivši je reprezentativac Jugoslavije koju je vodio Osim.

“Imao je taj kapacitet, napravio je igrače, saigrače, dobre ljude, dobre sportske radnike. Poslao je poruku ljubavi kroz fudbal i svi smo ponosni na to”, kazao je Hadžibegić.

Posebne riječi uputili su predstavnici fudbalske selekcije Japana i ambasador Japana koji su podsjetili da je Osim dobitnik posebnog priznanja 2016. godine Vlade Japana za doprinos razvoju fudbala u Japanu.

Zvonimir Boban obratio se ispred UEFA-e kazavši da je Osim uživao poseban status u fudbalskom svijetu.

“Zvao me je Zvonce meni je to bilo komično i očinski. Nadam se kada moje zvonce zazvoni da ću biti blizu njemu. Neka mu je vječna slava”, kazao je Boban.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je odlaskom Osima BiH izgubila mnogo i da se takva legenda ne može ponoviti.

“Ovaj grad, ovu zemlju, svoje sugrađane nikada nije zaboravio ni izdao i mi to nikada ne smijemo zaboraviti. Ono što je učinio u svijetu pokazuje kakav je čovjek bio. Dao je nesebičan doprinos NS BiH, hvala mu na svemu što je učinio za BiH. Ostat će vječno u srcima navijača. Ostat će putokaz čestitosti. Izražavam svoje najdublje saučešće. Zbogom legendo i neka ti je zauvijek laka ova teška Bosanska zemlja’, kazao je Komšić.

Posljednji ispraćaj bit će na groblju Bare u 14 sati.

Osim je preminuo 1. maja u austrijskom Grazu gdje je živio posljednjih godina.

(StarMo)