Naslovnica BiH Tadić potvrdila: Formiran predmet “Prisluškivanje”

Tadić potvrdila: Formiran predmet “Prisluškivanje”

430
Milorad Dodik

Sarajevo — Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić potvrdila je da je formiran predmet “Prisluškivanje” prema krivičnoj prijavi Branislava Borenovića, predsjednika PDP-a. Ona je gostujući kod Senada Hadžifejzovića kazala da je predmet već raspoređen i da će biti izvršene provjere.

“To će biti sve provjereno, Vidjećemo je li se šalio. Teško je dokazivo, ali mora se učiniti sve da se provjeri, ako je to zaista istina””, kazala je Tadić, prenosi Patria.

Glavna tužiteljica je dodala da on jeste sutrdan rekao da je to bio “performans” ali da će biti pozvan da se izjasni o navodima koje je izrekao na sjednici Narodne skupštine RS. Dodik se u NSRS 20. maja obratio poslanicima opozicije Nebojši Vukanoviću i Drašku Stanivukoviću navodeći da zna šta rade.

“Nema vlasti koja ne sluša opoziciju, tako i mi vas slušamo. Žali se Transparensiju, babi, tati,…Imamo pravo i slušamo vas. Znamo šta radite. Vi ste nemoćna i sterilna grupacija koja nema veze sa javnim i državnim interesom. Paradirate i mislite da ćete nešto dobiti. Izabrali ste najgoru moguću metodu. Vi nemate talenta za politiku”, zaključio je Dodik dodavši da će i oni to moći kad budu predsjednik. U jednom trenutku Dodik se okrenuo ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču riječima: “Šta je Lukač šta se bojiš?” Već sutradan Dodik i Lukač demantirali su da se opozicija prisluškuje, dok je Dodik kazao da je izvodio performans.

Tadić je dodala da je prisluškivanje teško dokazivo, a da u Tužilaštvu BiH ima predmet i o prisluškivanju nje i dopredsjednice VSTV-a Ružice Jukić nakon što su transkripti njihovog razgovora izašli u javnost.

Tokom gostovanja kazala je da u Tužilaštvu BiH ima 6.000 prijavljenih osoba, a na raspolaganju je 56 tužilaca koji sve moraju provjeriti.

(StarMo)