Naslovnica Mostar “TABLA” donirala škole u HNK

“TABLA” donirala škole u HNK

359

Mostar — Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović i savjetnik premijera Vlade HNK, Darko Juka prisustvovali su dodjeli savremenih nastavnih sredstava u sklopu projekta TABLA.

Dodjela savremene opreme počela je u Srednjoj medicinskoj školi Mostar i Osnovnoj školi Ivana Gundulića.

– Educiranje naših nastavnika s ciljem uvođenja inovativnosti u načine održavanja i pristupa poučavanju, nužnost je konstantnog unapređivanja obrazovanja. Osim edukacije nastavnika, opremom koja je donirana, učenici će razviti vještine kritičkog razmišljanja koje će im biti primjenjive u daljem procesu obrazovanja i na tržištu rada. Ovakvi projekti kao što je TABLA Ministarstvo će rado podržavati, a sve u cilju poboljšanja kvalitete nastavnog procesa, kazao je ministar Hadžović.

Projekat TABLA koji se realizira s organizacijom Save the Children, podrazumijeva razvoj vještina kritičkog razmišljanja kod učenika, ali i poboljšanje inicijalnog obrazovanja nastavnika, usklađivanju NPP-ova, razmjeni dobrih praksi, obuci i stručnom usavršavanju nastavnika, te inkluziji.

– I kroz ovaj projekt, nositelji odgojno-obrazovnog procesa rade na poboljšanju inicijalnoga obrazovanja nastavnika, usklađivanju nastavnih planova i programa, razmjeni dobrih praksi, obuci i stručnomu usavršavanju nastavnoga osoblja te inkluziji. Vlada HNŽ-a snažno podupire ovakve oblike osuvremenjivanja i unaprjeđenja našega prosvjetnog sustava, što je na tragu i niza drugih aktivnosti kojima se radi na stvaranju boljih i suvremenijih uvjeta obrazovanja naših učenika, ali i podizanja i radnoga i životnoga standarda naših učitelja, nastavnika i profesora, istakao je savjetnik premijera Vlade HNK Darko Juka.

Projekat TABLA na području HNK-a, osim opremanja 22 osnovne i srednje škole savremenim nastavnim sredstvima (laboratorije za STEAM), podrazumijeva i obuke za cca 800 nastavnika.

(StarMo)