Naslovnica Život Sydney obavijen dimom, na jugu evakuacija

Sydney obavijen dimom, na jugu evakuacija

483

Sydney — Dim od šumskih požara koji bijesne sjeverno od Sydneya obavio je taj australski grad u četvrtak, a vlasti su zbog visokih temperatura i snažnih vjetrova izdale upozorenja o velikoj opasnosti od požara širom istočnih i južnih regija zemlje.

Drugi put u tri dana ministarstvo zdravstva je savjetovalo školama da ne puštaju djecu van, a meteorolozi su rekli kako je malo vjerovatno da će se dim povući u idućih nekoliko dana dok požari i dalje gore sjeverno od Sydneya, prenose hrvatski mediji.

Stotine šumskih požara već sedmicama gore uzduž istočne obale, ali je pojava novih na temperaturi od 40 stepeni u južnoj Australiji u srijedu prouzrokovala evakuaciju stanovništva nedaleko od Adelaidea.

Snabdijevanje električnom energijom prekinuto je za 6000 objekata u zoni požara na poluostrvu Yorke u Južnoj Australiji kako bi se izbjegla mogućnost nastanka požara zbog iskrenja električnih vodova.

Država Victoria sprema se u četvrtak za potencijalno katastrofalne požare dok se očekuje rast temperatura iznad 40 stepeni.

Šestero ljudi je poginulo a uništeno je gotovo 600 domova od početka izbijanja požara prošlog mjeseca.

Policija je pokrenula postupak protiv 54 osobe od augusta zbog kršenja zabrane paljenja vatre.

(StarMo)