Naslovnica Izdvojeno Svjetsko takmičenje: Bh. tim putuje u Sloveniju

Svjetsko takmičenje: Bh. tim putuje u Sloveniju

748
s desna: Elvedin Škaljić, Elma Škaljić, Igor Koluder i Belmin Škaljić

Mostar — U subotu, 19. 09. 2020., u Sloveniji se održava Svjetsko prvenstvo u body buildingu i fitnessu.

Na toj visoko rangiranoj svjetskoj smotri najboljih takmičara u body buidlingu i fitmessu, usred manjka sportskih događaja zbog pandemije koronavirusa, nastupa i reprezentacija Bosne i Hercegovine, čiju okosnicu čini Body building klub (BBK) “Mo klub” Mostar, u kojem je ujedno i sjedište bh. ogranaka tri svjetske body building i fitness federacije – NABBA WFF i IBFF.

U toku su završne pripreme za nastup četiri takmičara iz Bosne i Hercegovine na tom renomiranom svjetskom takmičenju – dvoje iz Mostara, jedno iz Konjica, te jedno iz Sarajeva u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Na čelu tima je višestruka šampionka Balkana i svijeta u disciplini fitness, Elma Škaljić, koja će u subotu po prvi put nastupiti direktno u profesionalnoj, PRO ligi, nakon što je, podsjetimo, prošle godine pobjedom na svjetskom amaterskom takmičenju izborila nastup u PRO ligi, osvojivši tada treće mjesto već na prvom nastupu među profesionalcima, čime je po prvi put u BiH donesen pehar sa profesionalnog takmičenja.

Elma Škaljić je za portal StarMo istakla da pripreme za nastup u Sloveniji, uprkos zastojima i problemima nastalim usljed pandemije, protiču iznad svih očekivanja.

“S obzirom na to da sam se već okušala u PRO ligi i zauzela 3. mjesto, na ovom takmičenju, i pored jake konkurencije, očekujem da ću ponovo donijeti pehar u svoj grad i državu”, kazala je Škaljić.

“Sâm nastup bh. tima na takmičenju ovog nivoa je velika čast za jednu zemlju, a pogotovo učešće u PRO ligi”, govori trener reprezentacije i čelnik NABBA WFF federacije za BiH, Elvedin Škaljić.

U timu još nastupaju i Andrea Svoboda iz Sarajeva, u disciplini wellness, zatim Igor Koluder iz Mostara u disciplini physique masters, preko 40 godina, te Adnan Alagić iz Konjica, u kategoriji physique.

Poseban problem bio je organizacija Elminog nastupa u PRO ligi, s obzirom na cjelokupnu situaciju u bh. sportu uopšte. Tu je “uskočio” sponzor Franck kafa, na čelu sa direktorom firme za BiH, Edinom Škaljićem.

foto: BBK “Mo klub” Mostar

Podršku pružaju i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Rašid Hadžović, te Sportski savez Grada Mostara, na čelu sa predsjednikom Senadom Keveljem.

Za ispomoć u prevozu bh. tima do Slovenije pobrinuli su se rent-a-car Nur iz Mostara, na čelu sa Aldinom Mujanom, te IC štamparija Mostar, Vedadom Rahimićem.

Stručnu pomoć Elmi Škaljić pruža i član bh. tima Nusret Nuna Čustović, bivši jugoslovenski šampion u body buildingu, koji je inače trener u SAD.

Fizioterapeutski nadzor tokom priprema obavlja Almedin Zolj, inače član BBK “Mo klub” Mostar, a dio tima je i Belmin Škaljić, koordinator tima i fizioterapeut.

(StarMo)