Naslovnica Region Svjetski mediji: Izbori na Kosovu donijeli novu eru

Svjetski mediji: Izbori na Kosovu donijeli novu eru

342

Prag/Priština — Vanredni izbori na Kosovu nagovještavaju novu eru pobjedom nove generacije političara, poslije dominacije vođa koji su se istakli u sukobu sa Srbijom prije dvije decenije i koje građani krive za rasprostranjenu korupciju i loše ekonomsko stanje, pišu svjetski mediji, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema preliminarnim rezultatima, Samoopredjeljenje je osvojilo 25,64 posto glasova, Demokratski savez Kosova 24,94 posto, Demokratska partija Kosova 21,07 posto, koalicija Alijanse za budućnost Kosova dosadašnjeg premijera Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratske partije 11,56 posto.

Nova generacija

Na izborima na Kosovu nova generacija političara je prvi put ponudila ozbiljan izazov ljudima koji su istakli kao borci u sukobu sa Srbijom i koji su dvije decenije dominirali kosovskom politikom uprkos neuspjehu da osiguraju trajni mir, ali i ekonomskim problemima, ukazuje The New York Times.

Dok gorki razdor sa Srbijom i dalje ostaje, sa slabim izgledima za približavanje, posmatrači se, ističe njujorški list, nadaju da bi izbori mogli pružiti priliku da se zemlja otarasi korupcije i lošeg upravljanja u poslijeratnim godinama i da se fokusira na bolju vladavinu.

Kao predvodnicu izazova ušančenom liderstvu Kosova, The New York Times navodi Vjosu Osmani (38) iz Demokratskog saveza Kosova, koja se, kako ističe list, od mogućih kandidata za novog premijera jedina nije borila u ratu i koja bi mogla biti prva žena na čelu kosovske vlade.

Demokratski savez Kosova je po rezultatima izbora tik iza, kako ocjenjuje The New York Times, nacionalističke stranke Samoopredjeljenje koju vodi Aljbin Kurti. List dodaje da će tijesna trka u kojoj nijedna partija nije dobila više od 30 posto glasova, vjerovatno pokrenuti žestoku borbu za funkciju premijera kada se budu razgovaralo o vladajućoj koaliciji.

Uprkos razlikama među partijama, svi kandidati znaju da je javnost nezadovoljna i svi su obećali da će iskorijeniti korupciju, boriti se protiv organizovanog kriminala i nepotizma, kao i da će smanjiti nezaposlenost, podvlači The New York Times, ukazujući na obećanja da će prioritet biti domaće teme u odnosu na pritisak međunarodne zajednice za pregovore sa Srbijom o rješenju za status Kosova.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)