Naslovnica BiH Svjetski jevrejski kongres “razumije dešavanja u Srebrenici”

Svjetski jevrejski kongres “razumije dešavanja u Srebrenici”

486
Rosensaft i Zvizdić

New York — Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se u New Yorku sa Menachemom Rosensaftom, zamjenikom direktora Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC).

Razgovarali su “o mogućnostima saradnje Svjetskog jevrejskog kongresa i BiH, kao i o značaju borbe protiv antisemitizma, fašizma, te svih oblika mržnje, genocida i ksenofobije”.

Zvizdić i Rosensaft su se složili da je pitanje genocida u BiH “izuzetno bolna tema i da zahtijeva tretman na ispravan način”. U tom smislu, predsjedavajući Zvizdić je rekao da bi bilo neophodno obezbijediti potrebni transfer znanja i podršku u koncipiranju kulture sjećanja koja bi na ispravan način omogućila pričanje istine o dešavanjima tokom rata u BiH.

Rosensaft je naglasio da WJC “u potpunosti razumije dešavanja u Srebrenici” i rekao da će Kongres pomoći u kreiranju Memorijala sjećanja u Srebrenici.

On je izrazio želju da u narednom periodu dođe u BiH i da eksperti WJC-a svojim sugestijama pomognu u definiranju Memorijala, te da razgovaraju o mogućim rješenjima pitanja restutucije imovine u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je na kraju sastanka Menachemu Rosensaftu poklonio kopiju Sarajevske hagade i rekao da predstavlja neprocjenjivo remek-djelo nastalo u Španjolskoj u 14. stoljeću, a da je u sarajevskom Zemaljskom muzeju utočište pronašla 1894.godine.

“Hagada je postala simbol opstanka i upornosti grada i zbog toga nam je jako važna”, rekao je tokom sastanka Zvizdić.

(StarMo)