Naslovnica Život Svjetske organizacije: Rizik od nestašice hrane

Svjetske organizacije: Rizik od nestašice hrane

673

New York — Predsjednici dvije agencije Ujedinjenih nacija i Svjetske trgovinske organizacije upozorili su da postoji rizik od nestašice hrane na svjetskom tržištu zbog poremećaja u međunarodnoj trgovini i lancima za snabdijevanje hranom vezanih za korona virus.

Otežana dostupnost hrani može da pokrene talas restrikcija za izvoz što bi dalje izazvalo nestašice na svjetskom tržištu, navode u rijetkom zajedničkom saopštenju Kinez Qu Dongyu, šef organizacije UN za hranu (FAO), generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, i generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije (STO) Roberto Azevedo.

Za te tri multilateralne organizacije koje se bave zdravstvom, hranom i svjetskom trgovinom važno je da se osigura trgovinska razmjena i posebno da se izbjegnu nestašice hrane, navodi se u zajedničkom tekstu.

Te tri svjetske organizacije zabrinute su zbog usporavanja cirkulacije radnika u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, koje blokiraju brojne zapadne poljoprivrede i zastoja na granicama za kontejnere robe što dovodi do propadanja proizvoda i povećanje rasipanja hrane.

Oni takođe naglašavaju potrebu da se zaštite zaposleni u proizvodnji hrane, radnici u agroindustriji i oni u distribuciji da bi se smanjilo na minimum širenje virusa u tom sektoru i održali lanci snabdijevanja hranom.

“Kada je u pitanju zaštita zdravlja i dobrobit građana, zemlje treba da osiguraju da ukupne trgovinske mjere ne poremete lanac snabdijevanja hranom”, dodali su šefovi te tri organizacije.

Oni su naglasili da je u ovakvim periodima međunarodna saradnja od presudnog značaja.

“Moramo osigurati da naš odgovor na pandemiju Covida 19 nehotice ne stvori neopravdane nestašice osnovnih proizvoda i pogorša glad i neuhranjenost, navode oni, prenose federalna.ba i Beta.

(StarMo)