Naslovnica Život Svjetske berze se oporavljaju

Svjetske berze se oporavljaju

516
foto: BBC/Reuters - ilustracija

Zagreb/New York — Na svjetskim berzama prošle sedmice cijene dionica snažno su porasle jer su investitori odlučili ignorirati loše ekonomske pokazatelje, a više se usmjeriti na solidne poslovne rezultate kompanija i vijesti o postupnom otvaranju ekonomija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 2,6 posto, na 24.331 bod, dok je S&P 500 skočio 3,5 posto, na 2.929 bodova, a Nasdaq indeks 6 posto, na 9.121 bod, prenose hrvatski mediji.

Nakon što su u martu svjetske berze zbog izbijanja koronakrize oštro pale, u aprilu su nadoknadile dio gubitaka zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim podsticajima vlasti, a nastavile su rasti i na početku maja.

To se, među ostalim, zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija. Dosad je većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila kvartalne poslovne izvještaje, pri čemu ih je više od 60 posto nadmašilo očekivanja.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 12 posto manje nego što su bile u istom prošlogodišnjem tromjesečju, dok su još prije desetak dana očekivali pad od 15 posto.

Početkom godine, prije izbijanja koronakrize, očekivao se rast zarada za 6,3 posto.

(StarMo)