Naslovnica Život Svjetska sedmica: “Vakcinisanje spašava živote”

Svjetska sedmica: “Vakcinisanje spašava živote”

354
foto: arhiva - ilustarcija

Zagreb — Od 24. do 30. aprila obilježava se Sedmica vakcinisanja, te promovira pravo pojedinca na vakcinisanje radi osnovne zaštite zdravlja, te odgovornost svih nas u zaštiti javnoga zdravlja i kolektivnog imuniteta, prenosi 24sata.hr.

Vakcinisanje spašava milione života, a pandemija korona virusa podsjetila nas je koliko je važno imati vakcinu protiv nekih bolesti, poruka je u povodu Svjetske sedmice vakcinisanja, koja se obilježava od 24. do 30. aprila, uz slogan #VakcineDjeluju #ZdravljeZaSve.

Vakcinisanje je osnovno pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas u zaštiti javnog zdravlja i kolektivnog imuniteta, ističe se u porukama.

Međunarodna zajednica odaje priznanje vrijednosti vakcina i vakcinisanju u sprječavanju i kontroli velikog broja zaraznih (infektivnih) bolesti, nekoliko vrsta raka i drugih hroničnih bolesti.

Vakcinisanje spašava živote i štiti ljude u svim starosnim grupama, pa iako je većina djece danas vakcinisana, još uvijek je previše onih koji su izostavljeni. Vakcinišemo se da zaštitimo sebe i osobe oko sebe, ono osnažuje naš prirodni odbrambeni sistem da se bori protiv zaraznih bolesti, a svi sastojci u vakcinama doprinose da su one sigurne i efikasne.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)