Naslovnica Mostar Svjetska priča iz Mostara: Švedska kraljica uručila nagradu za NVO Novi put!

Svjetska priča iz Mostara: Švedska kraljica uručila nagradu za NVO Novi put!

415
Abida Šehlić i kraljica Silvija

Stockholm — NJ.V. Švedska kraljica Silvia je u ponedjeljak, 18.10.2021., lično uručila svjetski uglednu nagradu udruženju „Novi put“ iz Mostara, na gala priredbi u Kraljevskoj palači u glavnom gradu Švedske, Stockholmu.

Ovo priznanje je predstavnicama mostarske NVO organizacije, Abidi Pehlić i Almi Muratović-Kajtaz, uručeno za angažaman na planu zaštite djece od trgovine djecom i seksualne eksploatacije povodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima – javili su iz NVO Novi put.

Podsjetimo, Udruženje “Novi put” iz Mostara dobitnik je prestižne međunarodne nagrade za 2021. godinu, koju za borbu protiv trgovine djecom i seksualnog iskorištavanja djece dodjeljuje fondacija „Child10“ iz Kraljevine Švedske, kao i nagrade njenog veličanstva, švedske kraljice Silvije, i njene fondacije „Briga o djeci“.

“Novi put” iz Mostara je jedna od samo deset nagrađenih organizacija, izabranih između preko 90 nominacija iz 27 zemalja širom svijeta.
Ova BiH nevladina organizacija je jedina u Bosni i Hercegovini koja je dobila ovu nagradu i koja je pohvaljena za „svoje napore i doprinos s ciljem iskorjenjivanja svih oblika eksploatacije djece i djevojaka u Bosni i Hercegovini“.

– Hvala vam na izuzetnom radu u borbi protiv trgovine ljudima i drugih oblika komercijalne seksualne eksploatacije djece. Organizacije poput vaših, koje rade direktno sa ovom djecom, neophodne su kako bi se osiguralo sigurno okruženje za djecu koja traže pomoć – kazala je u svom govoru NJ.V. kraljica Silvia.

Svečenosti u Stockolmu je prisustvovao veliki broj uglednih ličnosti, ključnih kreatora politike UN-a i EU-a, koje je pozvala švedska Kraljica, kako bi se susreli sa nagrađenim organizacijama.

Nakon ceremonije dodjele nagrada je uslijedila panel diskusija na visokom nivou u kojoj su učestvovali Charlotte Petri Gornitzka, pomoćnica Generalnog sekretara Ujedinjenih naroda i zamjenica Izvršnog direktora UNICEF-a, Ilias Chatzis, šef UNODC-ovog Odjela za trgovinu ljudima i krijumčarenje migranata, Diane Schmitt, EU Koordinatorica za borbu protiv trgovine ljudima, Anna Ekstedt, švedska ambasadorica za borbu protiv trgovine ljudima i mnogi drugi.

– Ovo je veliki događaj i priznanje, ne samo za Novi put, već i za BiH i Mostar. To je nagrada, koja će sigurno puno više doprinijeti da se u BiH još ozbiljnije shvati problem zloupotrebe djece, ali i potreba njihove zaštite – kazale su predstavnice NVO “Novi put” iz Mostara Abida Pehlić i Alma Muratović-Kajtaz.

(StarMo)