Naslovnica Politika Svjedočenja: Tuđman bio za podjelu BiH, Kuharić bio protiv

Svjedočenja: Tuđman bio za podjelu BiH, Kuharić bio protiv

322
Tuđman i kardinal Kuharić

Zagreb — U svom dnevniku pokojni kardinal Franjo Kuharić je zapisao kako je na Novogodišnjem prijemu za predstavnike vjerskih zajednica 16. 01. 1992. Tuđman biskupima iz BiH, Vinku Puljiću, Pavao Žaniću i Franji Komarici, u njegovu prisustvu, ponovio da bi “podjela BiH mogla biti nužna kako bi se izbjegao rat”.

Rekao je, što je do sada bilo nepoznato, da “Hercegovci neće prihvatiti niti jedno drugo rješenje osim da budu u sastavu Hrvatske”. Ako se to ne dogodi, Tuđman je upozorio da bi Hercegovci “mogli postati teroristi” u BiH i Hrvatskoj”.

Ovo je dio svjedočenja iz knjige povjesničara Miroslav Akmadža o Franju Kuhariću pod nazivom “Kardinal i vlast” – piše Telegram .hr.

Kuharić je smatrao “kako je riječ o pogrešnoj politici”, upozoravajući kako će sukob između Hrvata i muslimana koristiti samo srpskom lideru Slobodana Miloševiću. Kardinal je također isticao kako međunarodna zajednica neće prihvatiti promjenu granica BiH, jer bi to izazvalo lančanu reakciju na svim međurepubličkim granicama država nastalih raspadom Jugoslavije.

Stoga je Kuharić, za razliku od predsjednika Tuđmana, čvrsto podržavao BiH kao neovisnu, jedinstvenu i suverenu državu – piše zagrebački portal.

Doktor Miroslav Akmadža u svojoj knjizi podsjeća kako je Tuđman je na sastanku s čelnicima HDZ-a BiH u decembru 1991. kazao “kako ne postoji perspektiva suvereniteta BiH jer to ne prihvaćaju Srbi, koji na svojoj strani imaju JNA”. Ponovio je i tezu kako se rat može izbjeći samo ako se postigne dogovor o promjeni granica. Upozorio je da bi opstanak BiH “stavio tamošnje Hrvate u nepovoljan odnos pred muslimanskom demografskom ekspanzijom”.

(StarMo)