Naslovnica Politika Švicarska: Snažan rast Zelenih

Švicarska: Snažan rast Zelenih

409
foto arhiva

Cirih — Na parlamentarnim izborima koji su se u nedjelju održali u Švicarskoj zabilježen je rast zelenih, a pad krajnje desnih stranaka, pokazuju prvi rezultati.

Time bi Zeleni mogli dobiti mjesto u koaliciji koja desetljećima vodi državu. Švicarsku zajednički vodi Federalno vijeće, sedmeročlano tijelo koje imenuje dvodomni parlament. Promjena čak i jednog njegovog člana bila bi politička senzacija, jer Zeleni dosad nikad nisu sjedili u tom tijelu kojim godinama vladaju četiri stranke.

Građani su danas birali 246 članova Parlamenta i to 200 u donjem domu (Nacionalno vijeće) i 46 u gornjem domu (Državno vijeće).

Krajnje desna Narodna stranka (SVP), koja je narasla 2015. usred migrantske krize, pala je za 3,1 posto, na 26,3 posto podrške, dok su Zeleni narasli 5,6 posto, odnosno na 12,7 posto podrške, pokazuju projekcije televizije SRF na temelju djelimičnih rezultata.

Narasla je i manja, Zelena liberalna stranka (GLP) koja ima 7,5 posto podrške. Time bi Zeleni zajedno imali više od 20 posto podrške ako bi riješili nesuglasice oko određenih politika i odlučili se ujediniti.

(StarMo)