Naslovnica Mostar Švicarska ambasadorica na Uborku – “Lično ću su angažirati”…

Švicarska ambasadorica na Uborku – “Lično ću su angažirati”…

523

Mostar — Ambasadorica Švicarske federacije u BiH Andrea Rauber Saxer posjetila je građane koji protestuju ispred odlagališta komunalnog otpada na Uborku kod Mostara.

“Došla sam na licu mjesta vidjeti u kakvoj životnoj sredini živite i za što se borite. Zgrožena sam situacijom na terenu, ali i nedostatkom konkretnih mjera koje su nadležna tijela trebala poduzeti na rješavanju ovog velikog problema, koji negativno utječe na zdravlje velikog broja ljudi”, izjavila je švicarska ambasadorica.

Naglasila je kako će se “lično angažirati i inzistirati da se nadležni počnu odgovorno ponašati i izvršavati svoje obveze prema građanima”.

Uime građanske inicijative “Jer nas se tiče” obratio se Nijaz Hodžić, koji je ponovio kako građani neće odustati od zahtjeva da se postojeće odlagalište sanira te da se pronađe nova lokacija za deponiranje otpada.

“Ovo nije lokalni problem, iako deponija naviše utiče na naše zdravlje, nego međunarodni. Nefiltrirane otpadne vode iz deponija ulijevaju se u rijeku Neretvu i završavaju u Jadranskom moru. To znači da ova deponija, koja sada radi bez ijedne dozvole, negativno utječe na poljoprivrednike doline Neretve, sve do njezinog ušća u Hrvatskoj. Ljudi su sve svjesniji onečišćenja i njihovi proizvodi sve teže nalaze kupca”, ustvrdio je Hodžić.

(StarMo)