Naslovnica Život “Svi smo čeznuli za ovim trenutkom”

“Svi smo čeznuli za ovim trenutkom”

414
foto: ilustracija

Washington — Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je uputstvo u kojem navode da potpuno vakcinisane osobe ne trebaju nositi maske na otvorenom i da, u većini slučajeva, ni u zatvorenom ne treba maska.

Nove upute pozivaju da se maske i dalje nose u prenatrpanim zatvorenim prostorima poput autobusa, aviona, bolnica, zatvora i skloništa za beskućnike. Preporuka je i da potpuno vakcinisani ne trebaju održavati socijalnu distancu.

“Svi koji su potpuno vakcinisani mogu učestvovati u aktivnostima na otvorenom i zatvorenom, bez nošenja maske ili fizičkog distanciranja”, rekla je doktorica Rochelle Walensky, direktorica CDC-a. “Ako ste potpuno vakcinisani možete početi raditi stvari koje ste prestali raditi zbog pandemije…Svi smo čeznuli za ovim trenutkom – kada se možemo vratiti nekom osjećaju normalnosti”, navela je ona na brifingu u Bijeloj kući, navodi AP, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

CDC se takođe nada da će ove upute podstaći više Amerikanaca da se vakcinišu.

Do danas je oko 154 miliona Amerikanaca, više od 46% stanovništva, primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv COVID-19, a više od 117 miliona je potpuno vakcinisano. Stopa vakcinacije usporila se posljednjih sedmica, ali odobravanjem vakcina kompanije Pfizer za djecu od 12 do 15 godina, očekuje se ponovno ubrzanje tempa.

Agresivna kampanja vakcinacije u SAD se isplatila, budući da imaju najmanji broj slučajeva od septembra, broj smrtnih slučajeva najniži je od prošlog aprila, a stopa pozitivnih testova najniža od početka pandemije.

(StarMo)