Naslovnica Mostar Sveučilište u Mostaru: Nastava u mješovitom obliku

Sveučilište u Mostaru: Nastava u mješovitom obliku

226
foto arhiva

Mostar — Zaključkom donesenim na sjednici Senata Sveučilišta u Mostaru (SUM) nastava u akademskoj 2020./21. godini izvodit će se u mješovitom obliku, a počet će online u ponedjeljak, 5. oktobra, u 10 sati.

Pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja na Sveučilištu u Mostaru Vesna Kazazić za Fenu je kazala kako će se u klasičnom obliku izvoditi samo praktične vježbe i slično.

– U klasičnom obliku izvodit će se onaj dio nastave i konsultacija gdje je ishode učenja definirane nastavnim planom i programom moguće ostvariti samo kroz klasični oblik nastave, na primjer praktične vježbe, a sva ostala nastava i konsultacije izvodit će se korištenjem online platformi. Odluke će donijeti svaka organizaciona jedinica, a Sveučilište će naravno pratiti epidemiološku situaciju, naredbe i preporuke nadležnih organa vlasti te prilagođavati svoje zaključke i odluke vezane za realizaciju nastavnih aktivnosti – kazala je Kazazić.

Ističe kako je u prvom upisnom roku na SUM upisano oko devet posto više učenika nego u istom periodu 2019. godine.

– Drugi, septembarski upisni rok još nije završen pa se ne zna ukupan broj upisanih studenta u akademskoj 2020./'21. godini, ali u prvom upisnom roku upisano je 1.426 studenta, što je 9,1 posto više nego u istom periodu prošle godine. Rezultat je to našeg rada, ojačali smo organizacijski, usvojili smo nove studijske programe koji su nas učinili konkurentnijim na ovim prostorima, uspješno smo reakreditirana visokoškolska ustanova i napravili smo dobru online kampanju. Sigurno je da je i pojava koronavirusa utjecala da neki student donesu odluku ostati u Mostaru i upisati neki od raznovrsnih studijskih programa na našem sveučilištu – navodi Kazazić, prenose bh. portali.

S obzirom na epidemiološke mjere, dodaje, na pojedinim fakultetima gdje je više studenata bit će poteškoća s učionicama.

– Svaka organizaciona jedinica napravit će plan izvođenja nastave prema preporukama, a na nekim fakultetima to će svakako biti problem – kazala je Kazazić.

Na sjednici Senata usvojene su i odluke o izboru u naučno-nastavna i umjetničko-nastavna zvanja. Izabrana su tri redovna profesora, sedam vanrednih profesora, 12 docenata, 14 viših asistenata, te šest asistenata.

Usvojeni su dokumenti iz područja osiguranja kvaliteta na Sveučilištu u Mostaru, te lista i način izvođenja sveučilišnih izbornih kolegija u akademskoj 2020./'21. godini, kazala je Kazazić.

(StarMo)