Naslovnica Mostar Sveučilište podnijelo prijavu protiv nepoznatih hakera

Sveučilište podnijelo prijavu protiv nepoznatih hakera

405

Mostar — Sveučilište u Mostaru (SUM) podnijelo je krivičnu prijavu Tužilaštvu Hercegovaćko-neretvanskog kantona protiv nepoznatog počinioca ili više njih zbog kontinuiranih kibernetskih napada na sisteme za nastavu na daljinu.

Sveučilište u Mostaru organiziralo je rad za učenje na daljinu, putem TV-a i drugih digitalnih sistema, preko on-line platforme za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, te je i razvilo sveučilišnu platformu za studente i profesore, a što je od posebnog javnog interesa imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju vezanu za koronavirus – covid-19.

Iz SUM-a navode da su nepoznati počinioci u više navrata izvršili svjesno računarski, odnosno hakerski napad (DDOS) i na takav način otežali rad što je pokušaj da se onemogući daljnji nastavak učenja na daljinu. Uspješnom saradnjom SUMIT-a i HT Eronet napadi su spriječeni te nije došlo do prekida rada sistema.

“Budući da su navedeni napadi izvršeni na računarski sustav Sveučilišta u Mostaru koja je od posebnog javnog interesa, posebno imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju vezanu za koronavirus, radi čega je primarno i uveden sistem održavanja nastave na daljinu, Sveučilište je kod nadležnog tužitlaštva podnijelo krivičnu prijavu da se poduzmu sve potrebne radnje kako bi se otkrili počinioci ovakvih postupaka u trenucima kad je bitno organizirati i poduzeti sve mjere da se zaštite svi ljudi, a posebno učenici osnovnih i srednjih škola te studenti našeg Sveučilišta kao i nastavno osoblje”, saopćio je Ured za odnose s javnošću SUM-a.

(StarMo)