Naslovnica Mostar Sveučilište: Počela Konferencija o Mostaru

Sveučilište: Počela Konferencija o Mostaru

221
Ankica Gudeljević

Mostar — Konferencija “Grad budućnosti – Otvoreni grad Mostar 2021.”, koju je organiziralo Sveučilište u Mostaru, a posvećena je razvoju znanosti, tehnologije i obrazovanju općenito kao i ulaganju u mlade ljude, otvorena je danas u Mostaru.

Prisutnim znanstvenicima i ostalim sudionicima su se na otvaranju obratili: ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, zamjenica šefa delegacije EU u BiH Elena Dorodnova, gradonačelnik Mostara Mario Kordić i Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostar.

– Tehnologija je budućnost ili bolje reći razvoj tehnologije jeste put za sigurnu budućnost svake države, svake regije, Evrope i svijeta – istaknula je ministrica Gudeljević u obraćanju.

Ministarstvo civilnih poslova BiH kontinuirano nastoji doprinijeti poboljšanju obrazovanja kao temelja za konkurentnost društva i ekonomije. Posebno su značajni inovacije i istraživanja kojima će biti potaknut ekonomski rast u državi.

– Ministrica Gudeljević je navela i trenutne aktivnosti Ministarstva na osnaživanju znanosti i tehnologije. Bilateralni sporazum između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH o suradnji u oblasti znanosti i tehnologije je u pripremi i nadamo se da ćemo uskoro potpisati ovaj Sporazum – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

U saopćenju se navodi da je Vijeće ministara BiH imenovalo Radnu skupinu za izradu Strategije pametne specijalizacije u BiH. Okvirni sporazum o znanstveno-tehničkoj suradnji između Vijeća ministara BiH i CERN-a potpisan je u februaru ove godine. Jugoistočna Evropa se ujedinila u osnivanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije SEEIIST.

Cilj Ministarstva je ove godine pridružiti se EU programu za istraživanje i inovacije „Horizon Europe“, a to znači postati dijelom Evropskog istraživačkog prostora i regionalnog povezivanja.

Na kraju Konferencije planirano je usvajanje Deklaracije.

(StarMo)