Naslovnica Mostar Sveučilišna galerija: Predavenje i izložba “Vatra”

Sveučilišna galerija: Predavenje i izložba “Vatra”

132
Vatroslav Kuliš

Mostar — Likovni kritičar Milan Bešlić u petak je u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču održao otvoreno predavanje na temu “Život i djelo Igora Zidića”, a nakon toga upriličeno je i otvaranje retrospektivne izložbe hrvatskog umjetnika Vatroslava Kuliša “VATRA – Kritička retrospektiva, 1991. – 2021.”.

Bešlić je istaknuo kako je Igor Zidić “jedan od najvažnijih suvremenih hrvatskih likovnih kritičara, povjesničara umjetnosti, pjesnika i kulturnih djelatnika”.

– Ovome u prilog moguće je navesti brojne činjenice, prije svega njegove knjige pjesama koje su antologijska vrijednost, a u prilog tvrdnji da je Zidić među najvažnijim suvremenim hrvatskim likovnim kritičarima najbolje govore njegova djela pisana na tu temu, ali i njegove iznimno značajne izložbe koje je radio kao ravnatelj Moderne galerije kojom je upravljao gotovo punih 20 godina – kazao je Bešlić.

Od naročite važnosti je, dodao je, činjenica da je kao kulturni djelatnik obnašao funkcije poput predsjednika Matice hrvatske.

– Danas je nedvojbeno jedan od najvažnijih i po godinama najstarijih članova te slavne hrvatske kulturne institucije. Ne samo da je obnašao tu funkciju Matice hrvatske u dva mandata, nego je bio i urednik znamenitih biblioteka i pokrenuo jedan od najvažnijih časopisa, a riječ je o Hrvatskom tjedniku 1971. godine gdje je kao prvi urednik uređivao prvih 13 brojeva, okupio reprezentativnu ekipu suradnika koji su upravo pod njegovim uredništvom u Hrvatskom tjedniku otvarali teme od nacionalne važnosti iz gospodarstva, kulture, pitanja nacionalnog jezika i svih onih drugih relevantnih čimbenika koji su značajni za hrvatski narod, identitete i kulturu – naveo je Bešlić.

(StarMo)