Naslovnica Mostar Sveštenici SPC pisali muftiji: Uvredljive pjesme u Gacku pjevale “navijačke grupe”

Sveštenici SPC pisali muftiji: Uvredljive pjesme u Gacku pjevale “navijačke grupe”

396
foto arhiva

Mostar — Mostarski sveštenici SPC predvođeni, Radivojem Kruljom, uputili dopis mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću povodom “nemilih scena koje su se dogodile u Gacku u noći 9/10.1.2022. godine”.

U dopisu pored ostalog stoji da su prema iskazu gatačkog paroha “uvredljive pjesme preko razglasa puštale navijačke grupe na koje Srpska pravoslavna crkva (SPC) ni na koji način nije mogla utjecati”.

U dopisu je apostofirano i to da SPC “sadržaj pjesama smatra uvredljivim i za hrišćane te da takav način provociranja nema nikakve veze sa hrišćanskim identitetom i Jevanđeljem kojega slijede”.

“Nažalost mi nemamo mehanizme niti mogućnosti da ozbiljnije utječemo na ova i slična dešavanja koja očigledno kreira aktuelna društvena i sumorna stvarnost. Naš stav je isti kao i prije tri godine, kada je oštro i nedvosmisleno, povodom sličnih ispada u Kuli kod Gacka reagovalo gatačko sveštenstvo. Kao što smo i do sada čvrsto stajali uz imame i muslimanske vjernike na području naše Eparhije tako ćemo i u buduće”, navodi se u pismu pravoslavnog sveštenstva u Mostaru, na kraju koga su uputili pozdrave i podršku gatačkom imamu Sadet ef. Bilaliću.

Pismo je,uz izraze zahvalnosti za prisustvo ovogodišnjem Božićnom prijemu u Mostaru, upućeno direktno mostarskom muftiji Salem ef. Dedoviću kako bi se “izbjegle bespotrebne polemike putem društvenih mreža i smanjio utjecaj javnosti na međusobne odnose dvije vjerske zajednice”.

 

(StarMo)