Naslovnica Život Švedska se sprema za mogući ruski napad

Švedska se sprema za mogući ruski napad

220

Stockholm — Lijevo orijentirana švedska vlada predložila je u četvrtak, 15. oktobra, povećanje budžeta za odbranu od 40 posto od 2021. do 2025. godine, a ministar odbrane rekao je da je do tog poteza došlo jer se situacija sigurnosne politike u regiji “pogoršala tokom vremena” kao “posljedica ruskog djelovanja”.

“To je najveće povećanje obrambene sposobnosti u 70 godina”, rekao je ministar obrane Peter Hulqvist na konferenciji za novinare, izvijestio je AP.

“Ne može se isključiti oružani napad na Švedsku.”

“Imamo situaciju u kojoj je ruska strana spremna upotrijebiti vojna sredstva za postizanje političkih ciljeva”, rekao je novinarima ministar odbrane, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Na temelju toga imamo novu geopolitičku sigurnosnu situaciju s kojom se moramo nositi.”

Vladin prijedlog kaže da, ako se napad dogodi, može započeti napadima na važne civilne i vojne ciljeve, sabotažom i “likvidacijom ključnih ljudi”.

Čitava će teritorija “biti pogođen intenzivnim borbenim aktivnostima s velikim posljedicama lokalno i regionalno”, navodi se.

Švedska manjinska vlada Socijaldemokratske stranke i Zelene stranke izjavila je da ima potporu dviju manjih oporbenih skupina – Stranke centra i Liberala.

Budžet za odbranu obuhvaćao je povećane izdatke od 27 milijardi kruna (2,6 milijardu eura) ili do 40 posto u odnosu na prethodni dogovor.

Rashodi za odbranu Švedske, koja nije članica NATO-a, trenutno iznose 1,1 posto bruto domaćeg proizvoda.

Nije poznato kada bi se o planu moglo raspravljati u švedskom parlamentu.

Hultquist je rekao da će Švedska, ako budžet bude usvojen, imati treću vojnu brigadu, opremljenu artiljerijom i nekoliko lokalnih obrambenih bataljona. Uz to će se povećati broj regruta.

Mornarica će dobiti dodatnu podmornicu, povećavajući broj na pet, a flota korveta bit će ažurirana, dok će i vojska i avijacija dobiti nadograđene sisteme naoružanja, javlja Reuters.

U decembru 2017. Švedska je odlučila uspostaviti prvu novu vojnu pukovniju u zemlji od Drugog svjetskog rata – jedinicu od 350 vojnika koja se temelji na strateški važnom ostrvu Gotland u Baltičkom moru. Stalna jedinica raspoređena je tokom 2018. godine na najveće ostrvo Visby.

Tamošnja pješadijska pukovnija rastavljena je 2005. Ranije te godine Švedska je uvela vojni poziv za muškarce i žene.

Švedska je prekinula regrutaciju 2010. godine, ali je 2017. uvela obavezno služenje vojnog roka za ograničen broj muškaraca i žena.

(StarMo)