Naslovnica Politika Švedska politički “pukla na pola” – Ekstremna desnica nikada jača!

Švedska politički “pukla na pola” – Ekstremna desnica nikada jača!

124

Stockholm — Švedski desni blok ušao je u vodstvo nakon većine prebrojanih glasova na nedjeljnim izborima, a rezultati ukazuju na izglednu novu vladu nakon osam godina vladavine socijaldemokrata.

Stranke Umjereni, Švedski demokrati, Demokršćani i Liberali, prema rezultatima od ponedjeljka rano ujutro, osvajaju 175 mjesta u parlamentu s ukupno 349 zastupničkih mjesta u odnosu na 174 mjesta lijevog centra.

“Birališta su zatvorena, ali večeras nećemo imati konačan rezultat”, rekla je premijerka Magdalena Andersson u govoru članovima stranke.

No, vođa protuuseljeničkih Švedskih demokrata Jimmie Akesson obraćajući se rano u ponedjeljak svojim članovima istaknu je kako se “trenutno čini da će doći do promjene vlasti”. “Sada, prvi put, imamo stvarnu priliku, stvarnu mogućnost da… aktivno sudjelujemo u novoj vladi koja vodi politiku u potpuno novom smjeru “, rekao je tajnik Švedskih demokrata Richard Jomshof za SVT.

S obzirom da glasove iz inozemstvu i one pristigle poštom tek treba prebrojati, a razlika između dvaju blokova vrlo je mala, rezultat bi se još mogao promijeniti i možda neće biti jasan do sredine tjedna.

Ranije ankete davale su bloku lijevog centra socijaldemokratske premijerke Andersson 49,8 posto glasova, a 49,2 posto opozicijskoj desnici.

(StarMo)