Naslovnica Život Švedska: Pad broja zaraženih, ne znaju zašto

Švedska: Pad broja zaraženih, ne znaju zašto

251
foto: arhiva - ilustracija

Zagreb/Stockholm — Brzo identificiranje te izolacija pomoću testiranja i praćenja kontakata bit će ključni za uspjeh ili propast u suzbijanju širenja koronavirusa u sljedećoj fazi pandemije, rekao je u intervjuu za The Local glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell.

“Kad uđemo u drugu fazu, brzi pronalazak onih koji bi mogli činiti novi klaster bit će ključan”, rekao je, prenosi Index.hr.

“To znači da se mora provoditi testiranje te da mora postojati brzo praćenje kontakta kako bi se saznalo razvija li se klaster ili ne”, rekao je.

Tegnellov poziv za povećanjem testiranja dolazi nakon što je došlo do pada u broju testova od 34 posto u posljednjih pet sedmica, od 79.811 u posljednjoj sedmici juna do 52.959 pretprošle sedmice.

U isto vrijeme Agencija za javno zdravstvo objavila je 20. jula kako bi praćenje kontakata mogli provoditi sami zaraženi pojedinci, a ne zdravstveni radnici ili obučeni profesionalci.

Tegnell je dodao i kako su tri vikenda od početka jula značila prekretnicu za pandemiju u Švedskoj.

“Tokom te tri sedmice započeo je ubrzani pad slučajeva. Ali zašto se tačno to dogodilo u to vrijeme i zbog čega je bilo tako iznenadno, mislim da je malo teško da u potpunosti shvatimo”, dodao je. Rekao je kako se čini da pad broja novozaraženih nije povezan s praznicima ili nekom mjerom koju su poduzele javnozdravstvene vlasti.

“To se dogodilo puno kasnije od prestanka nastave te malo nakon polovine termina godišnjih odmora za većinu ljudi. Vjerujemo da povećanje broja imunih ljudi u populaciji ima neke veze s tim, ali koliko je to bitno, zaista ne znamo tsčno”, rekao je.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)