Naslovnica Život Švedska: Osniva se agencija za borbu protiv dezinformacija

Švedska: Osniva se agencija za borbu protiv dezinformacija

150

Stockholm — Švedska, koja održava opće izbore u septembru, pridružila se Francuskoj u stvaranju agencije za borbu protiv dezinformacija.

Zadatak Švedske agencije za psihološku odbranu je “da brani naše otvoreno i demokratsko društvo i slobodno mišljenje identifikujući, analizirajući i odgovorajući na neprimjerene uticaje i ostale informacije koje navode na pogrešan trag usmjerene protiv Švedske i švedskih interesa”, saopćila je švedska vlada.

Agencija, koja je počela s radom 1. januara, ima za cilj “razviti i ojačati ukupne kapacitete društva za psihološku odbranu”, navodi vlada, prenose u srijedu bh. mediji.

Švedska vlada, koja nije imenovala nijednu zemlju za koju sumnja da učestvuje u kampanji širenja dezinformacija, saopćila je da će “pružiti podršku stanovništvu, agencijama, lokalnim vlastima, medijima, dobrovoljačkim organizacijama i građanskom društvu u cjelini, te raditi na pojačanoj saradnji između tih aktera”.

Naredni švedski izbori zakazani su za 11. septembar.

Francuska, koja održava predsjedničke izbore u aprilu, uspostavila je agenciju u prošloj godini za borbu protiv dezinformacija i lažnih vijesti koje dolaze od drugih zemalja, prenosi AP.

(StarMo)