Naslovnica Život Švedska: Neonacisti postaju druga po jačini stranka?

Švedska: Neonacisti postaju druga po jačini stranka?

126

Stockholm — Švedska socijaldemokratska premijerka, Magdalena Andersson, rekla je da se zemlja nalazi u ključnom trenutku dok se priprema za najkritičnije izbore u posljednjih nekoliko godina, na kojima će desničarski populisti s neonacističkim korijenima vjerovatno postati druga najveća stranka.

Andersson, koja je u novembru preuzela dužnost od Stefana Löfvena i postala prva žena čelnica u Švedskoj, rekla je u intervjuu za Guardian tokom kampanje u blizini Stockholma da bi posljedice bile znatne ako desno orijentirane stranke pobijede na nedjeljnim izborima. Rezultat na drugom mjestu za Švedske demokrate mogao bi dovesti do koalicije s Moderatesima, etabliranom strankom desnog centra koja je prigrlila populiste.

„Postoje desničarske populističke stranke u mnogim evropskim zemljama, ali Švedski demokrati imaju duboke korijene u švedskim neonacistima i drugim organizacijama u Švedskoj“, rekla je Andersson, govoreći u autobusu kampanje s natpisom Vårt Sverige kan bättre (Naša Švedska može bolje), prenosi portal federalna.ba.

“I danas, mislim samo prošle sedmice, jedan zaposlenik u njihovom središnjem sjedištu pozvao je ostale zaposlenike da proslave nacističku invaziju na Poljsku tokom Drugog svjetskog rata. Mislim, nije kao druge stranke.”

U drugim primjerima navela je televizijski intervju u februaru u kojem je čelnik stranke, Jimmie Åkesson, odbio reći je li mu draži Joe Biden ili Vladimir Putin, te Åkessonovu nedavnu kritiku tona čelnice stranke Centra Annie Lööf nakon što je ona bila osumnjičena meta terorističkog napada.

“Naravno da ta stranka ima pravo glasa u svakoj vladinoj odluci, to bi puno značilo. A također bi puno značilo za Švedsku i za ton političke rasprave”, rekla je.

Iako je Andersson insistirala na tome da su većina glasača Švedskih demokrata bili “pristojni ljudi” razočarani statusom quo, rekla je da postoji unutarnji krug uključujući zastupnike koji “djeluju i imaju ideje koje su jako udaljene od većine Šveđana”.

(StarMo)