Naslovnica Politika Šveđani “objasnili”: Handke “nije podržavao krvoproliće”

Šveđani “objasnili”: Handke “nije podržavao krvoproliće”

582
Peter Handke

Stockholm — Švedska akademija brani svoju odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost 2019. austrijskom književniku Peteru Handkeu obrazloženjem da je on “iznosio provokativne komentare, ali nije podržavao krvoproliće”.

Mnogi, a među njima i osobe koje su preživjele genocid iz Srebrenice 1995. godine, kritizirali su Akademiju i pozvali je da opozove odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost vrijednu 9 miliona švedskih kruna (837.000 eura) objavljenu prošle sedmice.

Tokom 2006., Handke je održao govor na posljednjem ispraćaju srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, koji je umro u haškom pritvoru u očekivanju izricanja presude za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije 90-ih godina.

Osim toga, Handke je podržavao čelnike bosanskih Srba, ideološkog vođu Radovana Karadžića i ratnog zapovjednika Ratka Mladića, osuđene za genocid u Srebrenici zbog pokolja više od 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

U članku objavljenom u švedskom dnevniku Dagens Nyheter, predsjednik Švedske akademije Mats Malm, priznaje da je Handke iznosio “provokativne, neprimjerene i nejasne komentare o političkim pitanjima”.

No autor knjiga kao što su “Strah golmana pred jedanaestercem” i “Spori povratak kući” nije veličao krvoproliće i jasno je osudio pokolj u Srebrenici, navodi Malm.

“Akademija… nije pronašla ništa u njegovu pisanju što bi se moglo nazvati napadom na civilno društvo i na poštivanje jednakosti svih naroda”, piše Malm.

(StarMo)