Naslovnica Život Sve više zemalja zabranjuje letove iz Britanije

Sve više zemalja zabranjuje letove iz Britanije

174
foto: Pixabay - ilustracija

London — Zemlje širom svijeta počele su zabranjivati dolazak letova i putnika iz Velike Britanije nakon što je London priznao da je širenje novog zaraznijeg soja korona virusa „van kontrole“, prenosi AFP.

Istovremeno, članice Evropske Unije (EU) traže od Evropske komisije (EK) da hitno utvrdi smjernice u cilju koordinisanog pristupa ograničenjima putovanja iz Velike Britanije, javlja Reuters, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Članice evropske 27-orke su usvojile različite mjere: od odluke Belgije da zabrani putnički saobraćaj na 24 sata preko produženja te mjere u Nizozemskoj do 1. januara, do onemogućavanja ulaska teretnih kamiona u Francusku.

Poljska, koja takođe poput Indije ima veliku populaciju dijaspore u Britaniji, takođe je zabranila letove iz Velike Britanije od ponoći. Njemačka je produžila ovu mjeru do 31. decembra, a vlada razmatra da je produži i u januaru.

I susjedna Republika Irska, koja dijeli granicu sa Velikom Britanijom dugu 499 kilometara, zabranila je letove na 48 sati, kao i Italija. Vlada u Rimu je naložila testiranje svih građana koji su nedavno bili u Velikoj Britaniji. Novi tip virusa je pronađen kod jedne osobe koja se nedavno vratila iz Velike Britanije.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)