Naslovnica Život Sve više Amerikanaca traži naknadu za nezaposlene

Sve više Amerikanaca traži naknadu za nezaposlene

441

Washington — Naknadu za nezaposlene prošle sedmice zbog krize i posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa zatražilo je 898.000 Amerikanaca, što je više za 53.000 u odnosu na sedmicu ranije.

Ministarstvo rada SAD-a saopćilo je da je u sedmici zaključno s 10. oktobrom broj osoba koje su prvi put podnijele zahtjev za naknadu za nezaposlene iznosio oko 898.000, dok su se procjene stručnjaka kretale oko 825.000.

Najveći porast zahtjeva za naknadu za nezaposlene zabilježen je u državama Illinois, Indiana i Massachusetts, a najmanji broj zahtjeva su imali Alabama i Michigan.

Broj zahtjeva za novčanu naknadu prošle sedmice je najveći od kraja augusta, dok stalna otpuštanja koče ekonomski oporavak SAD-a. Također, broj zahtjeva je i dalje daleko iznad oko 695.000, koliko je iznosio prije početka pandemije koronavirusa, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Najveća svjetska ekonomija i dalje se sporo oporavlja od posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa budući da je popunjeno otprilike polovina od 22 miliona radnih mjesta izgubljenih u martu i aprilu.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u na kraju septembra pala je sa 8,4 na 7,9 posto, dok je u julu iznosila 10,2 posto, a u aprilu 14,7 posto, što je tada bio vrhunac. Broj nezaposlenih u septembru je pao samo za milion, dok je oko 12,6 miliona radnika i dalje bez posla.

Sumorne brojke ukazuju na neposrednu potrebu za gotovinom za mnoge Amerikance usred ekonomske krize, u momentima kada je planirani paket podsticaja Kongresa naišao na brojne blokade.

Američki ministar finansija Steven Mnuchin kazao je u srijedu da će biti teško usvojiti paket podsticaja prije predsjedničkih izbora 3. novembra.

Mnuchin će u četvrtak održati još jednu rundu razgovora s predsjednicom Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi koja insistira na paketu od 2,2 biliona dolara, uprkos tome što su republikanci povećali svoju ponudu sa 1,6 na 1,8 biliona dolara.

(StarMo)