Naslovnica Život Sve veći broj onih koji se voze na struju…

Sve veći broj onih koji se voze na struju…

107
foto arhiva

London — Iako je automobilska industrija zbog pandemije pretrpela snažan udarac, tokom 2020. prodaja električnih vozila bila je otporna na krizu i porasla je za čak 41% u odnosu na prethodnu godinu.

Pored toga, prodaja električnih automobila dostigla je rekordan broj od tri miliona prodatih vozila u jednoj godini, navodi se u izveštaju Global Electric Vehicle Outlook 2021 koji je prošle nedelje objavila Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

U izvještaju se navodi da je ovo samo početak trenda i da bi u narednih deset godina trebalo da vidimo veliku ekspanziju električnih vozila.

Nakon 2020. broj električnih automobila na ulicama porastao je na preko deset miliona, a najveći rast u prodaji zabilježen je u Evropi koja je pretekla Kinu po broju kupljenih električnih automobila. Tu se posebno ističu nordijske države, poput Norveške u kojoj su električni automobili činili više od polovine novih registracija automobila tokom prošle godine.

Da je rast prodaje iz prošle godine dio šireg trenda pokazuju i podaci iz prvog tromjesečja 2021. koji pokazuju da je u tom periodu prodato dva i po puta više električnih automobila nego u istom periodu prethodne godine.

(StarMo)