Naslovnica BiH “Sve snažnija negacija zločina od strane HDZ-a”

“Sve snažnija negacija zločina od strane HDZ-a”

431

Sarajevo — Na današnji dan 29. novembra 2017. godine Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) donio je konačnu presudu u predmetu Prlić i drugi.

Presudom MKSJ-a tzv. šestorka je osuđena za monstruozne zločine počinjene na teritoriji tzv. Herceg-Bosne i udruženi zločinački poduhvat kojim je obuhvaćen i cijeli državni vrh Republike Hrvatske, na čelu sa predsjednikom Franjom Tuđmanom. Pored toga, ovom presudom je utvrđena agresija Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, prenosi Patria.

“Nakon dvije godine od ove presude imamo još snažniju i žešću negaciju zločina od strane HDZ-a BiH i HDZ-a RH, nastavak podjele Bosne i Hercegovine, zloupotrebu dvojnog državljanstva, puštanje na slobodu presuđenog ratnog zločinca Marka Radića, zvanog Mak, mrcvaljenje sudskih postupaka Vranica, Žepče, koji traju više od 20 godina, tzv. Revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina za koju ministar pravde BiH (član HDZ-a BiH) kaže da je jedina ispravna i da ga primjedbe bošnjačkih žrtava ne zanimaju, da on ima ‘svoje’ žrtve, potpuni kolaps procesuiranja ratnih zločina u BiH, procesuiranje po nacionalnoj osnovi, procesuiranje predmeta koji po težini zločina u odnosu na ogroman broj zločina u BiH nikada ne bi bili procesuirani, neznanje, neprofesionalizam, politički utjecaj, dodvoravanje, utjecaj susjednih država, koji su doveli procesuiranje ratnih zločina u BiH u fazu nebitnosti.

Neophodno je vratiti, prije svega, Sud i Tužilaštvo BiH na put koji im je u osnovi i dat, a to je procesuiranje predmeta ratnih zločina po njihovoj složenost kako je to predviđeno međunarodnim sporazumom. Primijeniti kriterije koji su navedeni u Izvještaju OSCE-a iz 2015. godine. Omogućiti kantonalnim i okružnim tužilaštvima procesuiranje manje složenih predmeta ratnih zločina.

Zahtijevati od Evropske unije primjenu vlastitih normi prema Hrvatskoj i Srbiji zbog skrivanja osumnjičenih i optuženih ratnih zločinaca, kao i veličanja presuđenih ratnih zločinaca”, prenosi Patria.

(StarMo)