Naslovnica BiH Sutra presuda zbog pristupanja ISIL-u

Sutra presuda zbog pristupanja ISIL-u

280
foto arhiva

Sarajevo — Sud Bosne i Hercegovine sutra će izreći presudu u predmetu protiv optuženog Ibre Ćufurovića kojeg optužnica tereti za krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d) stav 2. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), u vezi s krivičnim djelom terorizam iz člana 201. KZ BiH, najavljeno je iz tog suda.

U optužnici je navedeno da je Ćufurović dana 21.4.2014.godine napustio BiH i otputovao u Republiku Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu Turske i Sirije. Tamo je otišao u namjeri da se bori na strani tzv. Islamske države, organizirane na teritoriju Sirije i Iraka, te terorističkih grupa Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koje su djelovale na području Sirije i Iraka.

Te grupe je Vijeće sigurnosti UN-a, na osnovu rezolucije R-1267 iz 1999. godine, te drugih vezanih rezolucija, listriralo kao terorističke jer su imale za cilj destabilizaciju i nasilnu izmjenu političkog i ustavnog poretka u Siriji.

Njihovi pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, namjeravali prisiliti legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

(StarMo)