Naslovnica Region “Suštinska greška EU prema Zapadnom Balkanu”

“Suštinska greška EU prema Zapadnom Balkanu”

438
foto: RSE/AFP

Prag — Premijeri zemalja članica Višegradske grupe (V4), na sastanku pred današnji samit zemalja prijatelja kohezije u Pragu, upozorili su da su razočarani zato što je Evropska unija poslala negativan signal Zapadnom Balkanu kada u oktobru nije dozvolila početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije o članstvu.

Oni su ocijenili da bi taj pogrešan signal mogao ublažiti ubrzanje pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom.

„Svi smo razočarani. Ali, ako nismo počeli pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, važno je da ubrzamo pregovore sa zemljama s kojima smo pregovore otpočeli. Tu odluku možemo da kompenziramo ili ublažimo tako što ćemo pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom ubaciti u ekstra veliku brzinu. Da ne bude problema sa daljim proširenjem“, kazao je na konferenciji za novinare mađarski premijer Viktor Orban, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Slovački premijer Peter Pellegrini je kao i češki premijer Andrej Babiš ili mađarski Viktor Orban izrazio razočaranje zbog toga što Sjeverna Makedonija i Albanija nisu ni sada dobile mogućnost da otvore pregovore, a upozorio je da su one tri zemlje, stare članice EU, koje su se najviše borile protiv proširenja na Zapadni Balkan, ogadile građanima regije evropsku integraciju, javlja Beta.

“Ozbiljno se plašim da li će građani tih zemalja još uvijek imati volje da sprovode u svojim zemljama teške reforme koje iziskuje ulazak u EU ili će na kraju perspektivu vidjeti u saradnji s Rusijom, Turskom, Kinom ili arapskim zemljama. Bila je to suštinska velika greška jer ja mislim da je proširenje za EU investicija. Dobra investicija. Ne samo ekonomska, nego i u sigurnosti”, kazao je slovački premijer Pellegrini.

On je naglasio da će Slovačka i druge zemlje V4 uvijek biti na strani zemalja Zapadnog Balkana i podržavat će ih i motivirati da čine sve za ulazak u evropske strukture.

(StarMo)