Naslovnica Politika Susreli se Radončić i Nikšić: U prvi plan staviti državne interese

Susreli se Radončić i Nikšić: U prvi plan staviti državne interese

143

Sarajevo — Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, razgovarali su danas o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu, prenosi Patria.

Posebna tačka susreta se odnosila i na dolazak i susrete, koji će se održati sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u BiH Metju (Matthew) Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Ajhorst (Eichhorst).

Zajednički je stav da je u ovom trenutku najvažnije iznaći rješenja koja su optimalna za budućnost BiH i da novonastalu i veoma tešku situaciju ne treba koristiti na poznati način, da se ispred državnih u prvi plan stavljaju kalkulantski stranački i lični interesi.

Također, zaključeno je i da medijsko plasiranje i davanje ponuda zajedničkog potpisivanja pojedinih izjava, bez prethodnih međustranačkih susreta i detaljnih razgovora, nisu produktivan i očekivan pristup.

Ipak, i pored toga, na organima ove dvije stranke će se razgovarati o ponuđenoj Izjavi koju je jučer objavila SDA. SDP je već saopćio da će na svom Glavnom odboru, koji se održava u subotu, dati svoje zvanično izjašnjenje, a SBB će u ponedjeljak, nakon Kolegija predsjednika, učiniti isto.

SDP i SBB će već poznata političko-pravna stajališta u vezi izmjena Izbornog zakona nastaviti zagovarati u susretima sa predstavnicima međunarodne zajednice i, što je najvažnije, u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz SBB-a.

(StarMo)